sunnuntai 25. tammikuuta 2015

MOOC ja kaikille avoin oppiminen verkossa

Kolmannella luennolla (20.1.2014) Päivi Svärd esitteli meille MOOCin tarjoamia mahdollisuuksia ja mahdollisia uhkia, sekä kertoi omista MOOC-kokemuksistaan. Mikä se MOOC sitten oikein on? Itse en ollut ennen luentoa kuullut edes koko MOOC-sanaa. MOOC on lyhenne sanoista Massive open onlinen cource, eli suomennettuna se on kaikille avoin opppiminen verkossa. Kuten suomennoskin jo lupaa, MOOC-kurssit ovat todellakin kaikille avoimia kursseja. Kuka tahansa voi ilmoittautua MOOC-kurssille luomalla itselleen ensin käyttäjätunnuksen. Mekin pääsimme kokeilemaan MOOC-kurssille osalllistumista lukupiirissämme, mutta kerron siitä lisää erillisessä blogitekstissä myöhemmin.

Mitään edellytyksiä (esim. aiemmat opinnot) MOOC-kursseille osallistumiseen ei ole, mutta joitakin suosituksia voi kumminkin olla. Tämä mahdollistaa sen, että kynnys osallistumiseen pysyy matalana. Tässä onkin mielestäni yksi MOOC-kurssien hieno ajatus. Kuka tahansa, millä taustatiedolla tahansa, pystyy osallistumaan valitsemalleen kurssille. Kurssin suorittaminen loppuun vaatii tietenkin osallistujalta suurta motivaatiota, koska kurssin keskeyttäminen ei aiheuta minkäänlaisia sanktioita. Keskeyttämisprosentti kursseilla on iso, mutta onko se sitten hyvä vai huono asia? Minun mielestäni se vain kertoo siitä, että ne ketkä ovat kurssista oikeasti kiinnostuneita ja motivoituneita suorittamaan sen loppuun, tekevät niin, ja ne taas joita kurssi ei kiinnostakaan, eivät suorita sitä loppuun. Eli ei kai se niin huono asia ole?

Yksi MOOC-kurssin uhka on siinä, että on mahdotonta tietää, kuka kurssin oikeasti suorittaa. En kuitenkaan usko, että kauhean moni haluaa suorittaa jonkun MOOC-kurssin niin, että joku toinen tekee sen hänen puolestaan. Mikä olisi se hyöty, minkä kurssista silloin saisi? Joitakin MOOC-kursseja saa hyväksiluettua esim. yliopistossa, mutta ymmärtääkseni, tämä ei ole vielä ainakaan kovin yleistä. Itse näen MOOC-kurssit hyvänä tapana kehittää omaa ammattitaitoaan tai lisätä vaan omaa tietämystä alueella, josta on kiinnostunut. MOOC-kurssien suorittaminen onnistuu hyvin töidenkin ohella, koska lähiopetusta ei ole, vaan kaikki opiskelu tapahtuu verkossa.Jotkut kurssit saattavat olla maksullisia, mutta suurin osa on ilmaisia. Lisäksi joistakin kursseilta saatavista todistuksista saattaa joutua maksamaan. Suurin osa MOOC-kursseista on englanninkielisiä, joten kurssien suorittaminen vaatii melko hyvää englanninkielentaitoa. Toisaalta taas kurssin suorittaminen parantaa varmasti omaa englanninkielentaitoa.

Omasta mielestäni MOOC-kurssit ovat ehdottamasti ennemminkin mahdollisuus kuin uhka. MOOC-kurssit lisääntyvät vielä varmasti tulevaisuudessa, enkä näe mahdottomuutena, ettenkö itsekin joskus innostuisi suorittamaan jonkun MOOC-kurssin, kun mielenkiintoinen aihe ja aikaa löytyy =)

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä siitä, että MOOC-kurssit ovat ehdottomasti hyödyllinen ja positiivinen lisä opiskeluun. Itse näkisin MOOC-kurssien roolin juuri ammattitaidon täydentämisessä ja oman mielenkiinnon täyttämisenä. Siis kurssit ovat oiva lisä työelämässä jo oleville, jotka haluavat saada lisäpätevyyttä ja lisää tietoa heitä itseään kiinnostavista asioista.
    MOOC-kurssit vaativat suorittajiltaan hyviä ajanhallintataitoja ja itsesäätelyä. Opiskeluun ja tehtävien suorittamiseen ei kukaan ole patistamassa ja tekemisen halu täytyy löytyä opiskelijasta itsestään.
    Näkisinkin, että MOOC-kurssit ja muut verkko-oppimisen muodot eivät ole uhka perinteiselle oppimisella ja virallisille tutkinnoille.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista