tiistai 27. tammikuuta 2015

Linkkivinkkejä oppimispeleihin

Neljännellä luennolla oli puhetta, että opintopiireittäin olisi syytä tutustua verkossa kiinnostaviin opetukseen soveltumiin oppimispeleihin.

Selailin useitakin eri nettisivuja, mm. tuttua Papunettiä ja Perunakellaria, mutta halusin löytää tähän jotakin uudenpaa ja monipuolisempaa.

Konneveden lukion kokoama sivusto eri oppimispeleistä vaikutti käyttökelpoiselta ja selkeältä. Useimmissa peleissä on myös alakouluihin soveltuvia vaihtoehtoja, vaikka sisältö painottuuki yläkouluun ja lukioon. Pelien taso vaihtelee jonkin verran, mutta etsiminen on kohtuullisen vaivatonta.

Erittäin hyödylliseltä vaikutti myös Opetushallituksen ylläpitämä Linkkipaja -sivusto, jossa niin ikään on koottu yhteen useita eri sähköisiä materiaaleja. Joukossa on jonkin verran muutakin kuin pelejä, mutta hakutoiminnolla ja asiasanalistaa selaamalla sopiva materiaali löytyy jälleen varsin pienellä vaivalla.

Openkortti -sivusto puolestaan toimii vinkkipankkina, jossa on jopa valmiita tuntisuunnitelmia. Pelillisyyttä ei toki ole kaikissa opetustuokioissa huomioitu, mutta vinkit sisältävät muita teknologisia sovelluksia. Eläköön avoin materiaalinjako!

Tätä kartoitusta tehdessä minulla ei ollu saatavilla tablettia, mutta bonuksena vinkattakoon tässä Lauri Järvilehdon lista lapsille (myös päiväkoti-ikäisille) soveltuvista tablettiohjelmista.







3 kommenttia:

  1. Mukavaa Salla, että huomioit myös päiväkoti-ikäiset. Sitä olen tällä kurssilla kaivannut enemmän ja maininnutkin siitä jo muutamassa kirjoituksessani. Täytyykin käydä tutustumassa noihin tablettiohjelmiin =)

    VastaaPoista
  2. Peliesimerkkinä tutustuimme Konneveden lukion oppimispelit-sivulla linkitettyyn Liikenneturvan sivuun pienille lapsille. Arviota tehdessä meillä ei ollut mahdollisuutta tutustua tablettitietokoneiden ladattaviin sovelluksiin, joiden parista olisi voinut löytää koulussa vieläkin enemmän hyödyllisiä oppimispelejä. Liikenneturvan Turvapupu-sivusta tarjoaa lapsille mahdollisuuden harjoitella liikenneturvallisuustaitojaan sähköisesti. Sivulla on paljon tekstiä, joten aivan kouluaan aloittavalle se ei todennäköisesti sovellu. Koulumatkan turvalliseen kulkemiseen kehitetty sovellus on runsaasti tekstistä huolimatta havainnollinen ja se voisikin vanhempien kanssa pelaamalla toimia esimerkiksi pohjana oman koulumatkan tarkastelulle. Turvapupun varsinainen peliosuus on puolestaan melko vaatimaton. Muistipeli liikennemerkeistä, kuvan selvittäminen ongelmanratkaisupelissä, äänten tunnistus sekä pupun kuljettaminen turvallisesti suojatien yli eivät mikään itsessään opeta lapsille liikenneturvallisuustaitoja. Ne voivat toki toimia mielenkiinnon herättäjinä, samoin kuin kirjaimien ja numeroiden tarkastelua käytetään esiopetuksessa pohjustamaan lukemaan oppimista. Lisäksi sivulla on piirros-osio, jossa saa myös tarkastella muiden kävijöiden tuotoksia. Turvapupu-sivu vaikuttaa olevan ensisijaisesti 6-7-vuotiaille sopiva, mutta runsaan tekstin vuoksi soveltunee parhaiten käytettäväksi vanhempien kanssa.

    (http://turvapupu.net/)

    VastaaPoista
  3. Erilaisia linkkivinkkejä tarkastellessamme kävi ilmi, että ainakin moni alakouluikäisille tarkoitettu oppimispeli oli ulkoasultaan, toiminnaltaan ja osittain sisällöltäänkin melko kömpelö. Lapset ovat nykyisin tottuneita huolellisesti tehtyihin ja sujuvasti toimiviin peleihin, joten näiden oppimispelien kankeus ei välttämättä motivoi heitä pelaamaan. Oppikirjakustantajien omat pelit vaikuttavat onneksi hieman laadukkaammilta. Niistä huolimatta tablettien oppimispelit ja sovellukset tuntuvat olevan tällä hetkellä enemmän pinnalla ja siksi myös kehityksen kohteena.

    VastaaPoista